miercuri, 29 noiembrie 2023

Ediția din 1 decembrie: Incursiuni aniversare în filosofia românească. Lucian Blaga și matricea stilistică

 


Cu ocazia Zilei Naționale a României, am pregătit o ediție specială a emisiunii Izvoare de filosofie, în care vă propunem o incursiune în filosofia marelui gânditor și poet român Lucian Blaga cu ajutorul metodelor contemporane de interpretare și analiză. Pe această cale, vom încerca să arătăm principalele contribuții ale filosofului de la Lancrăm la istoria filosofiei românești, dar și la dezvoltarea conștiinței naționale.

Fiind unul dintre martorii entuziaști ai Marii Uniri, tema specificului național românesc a fost una centrală gândirii blagiene încă de la primele sale scrieri. Pentru acest entuziasm manifestat față de evenimentele de la Alba Iulia stau mărturie atât în scrisorile pe care Lucian Blaga le-a scris apropiaților săi, cât și în romanul ”Hornicul şi cântecul vârstelor”, publicat postum în anul 1965.

Cu toate acestea, poate că cea mai adâncă influență a Marii Uniri asupra filosofului român a fost concretizată în încercarea neobosită de prinde în gândul filosofic chiar felul de a fi al românilor. Cercetările sale privitoare la spațiul mioritic și la matricea stilistică sunt și astăzi subiectul cercetărilor doctorale, cărților și studiilor de specialitate din domeniul filosofiei. Tocmai de aceea, în această săptămână revizităm gândirea blagiană pentru a ne întreba cum ne mai putem regăsi în gândurile lui Lucian Blaga privitoare la sufletul românesc? Cum ne mai este personalitatea modelată inconștient de apartenența la acest popor? Care este „matricea stilistică” a românului contemporan?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cărora le vom căuta răspunsul alături de invitata mea din această săptămână, Andreea Neagu, doctorandă în filozofie cu o cercetare doctorală despre filosofia românească și membră a Centrului de Cercetare în Istoria Ideilor Filosofice din cadrul Universității din București.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu