miercuri, 6 decembrie 2023

Ediția din 8 decembrie: De la critica spectacolelor la civilizația spectacolului. Filosofia teatrului la Jean Jacques Rousseau



 Încă din Antichitate, filosofii au meditat asupra spectacolelor teatrale, punând în lumină atât aspectele lor estetice, cât și provocările etice pe care ele le-ar putea ridica. Încă de la Platon, putem vorbi despre o „critică a spectacolelor teatrale”, care a fost continuată în epoca creștină și ale cărei ecouri se regăsesc din modernitate până în lumea contemporană.

În ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie vă propunem o incursiune în filosofia teatrului și în critica spectacolelor, cu pornire de la celebrul filosof de origine elvețiană, Jean Jacques Rousseau.  Deși în mediul cultural românesc, Jean Jacques Rousseau este cunoscut mai degrabă pentru scrierile sale politice și pentru teoria contractului social, personalitatea sa este mult mai vastă, el abordând subiecte diverse, de la filosofia educației, până la etică și estetică. Tocmai de aceea, vă propunem să descoperim împreună o altă față a gânditorului elvețian, anume cea de estetician, și să vedem cum gândește el rolul social și moral al spectacolelor de teatru.

            Care este legătura dintre teatru și civilizație? Care sunt principalele motive ale criticii spectacolelor întreprinse de Jean-Jacques Rousseau? Cum putem gândi spectacolele de teatru ca factor de coeziune socială?


Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde alături de Ștefan-Sebastian Maftei, conferențiar la Facultății de Istorie și Filosofie al Universității Babeș-Boyai din Cluj-Napoca și autor al volumului
Teatru și Civizilație. Jean-Jacques Rousseau și critica spectacolelor, apărut de curând la Editura Eikon din București, volum care constituie și prilejul dezbaterii din această săptămână.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu