vineri, 3 noiembrie 2023

Ediția din 3 noiembrie: Este posibil un „război drept”? Principii etice ale conflictelor armate

 

    Ultimii doi ani au fost marcați de mai multe conflicte armate foarte intens mediatizate, care au trezit, în fiecare dintre noi, sentimente puternice de anxietate și perplexități privitoare la motivele pentru care, la nivelul actual de civilizație, o rezolvare pașnică a conflictelor între țări pare a nu fi posibilă în toate cazurile.

Totodată însă, în acești ani, lumea filosofiei a fost marcată de mai multe dezbateri internaționale privitoare la etica războiului și la care sunt valorile etice ce trebuie respectate, astfel încât să putem vorbi despre un „război drept”. Chiar dacă aceste expresii par a fi contradicții în termeni, se poate argumenta că, chiar și în cazul conflictelor armate, există niște norme morale clare ce ar trebui urmate de fiecare dintre combatanți, astfel încât atrocitățile războiului și pierderile de vieți omenești să fie limitate.

Pentru ediția din 3 noiembrie a Izvoarelor de Filosofie, vă propunem o radiografiere a acestor dezbateri filosofice cu privire la conflictele armate și a principiilor etice care trebuie respectate în timp de război. 

Invitatul lui Cornel-Florin Moraru din această săptămână va fi Mihai-Valentin Cernea,  cadru didactic al Departamentului de Filosofie și Științe Socio-Umane din cadrul Academiei de Studii Economice din București și specialist în etică aplicată.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri incitante, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

                                                                                                

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu