miercuri, 8 noiembrie 2023

Ediția din 10 noiembrie: Mediul digital și virtualizarea existenței umane

 


O dată cu răspândirea exponențială a internetului din ultimele decenii, virtualitatea digitală a devenit din ce în ce mai prezentă în viața noastră. Ne facem cumpărăturile, ne plătim facturile sau ne rezervăm vacanțele în mediul virtual, dar tot din acest mediu ne procurăm informațiile zilnice, ținem legătura cu prietenii noștri sau ascultăm muzica preferată. Astfel, putem observa că existența noastră are o componentă virtuală pe care nu o putem nega și care pare a acapara toate domeniile activității noastre.

Acesta este și motivul pentru care, în cadrul ediției Izvoarelor de filosofie din această săptămână, vă propunem o dezbatere despre sensul virtualității în era informației digitale și rolul pe care ea îl joacă în viața noastră zilnică. Care însă sensul mai profund al virtualității? Este virtualitatea un fenomen specific epocii noastre sau o structură a umanului în genere? Care sunt celelalte ipostaze istorice ale virtualității? Care sunt trăsăturile definitorii ale virtualității digitale și cum afectează ea existența omului contemporan?

Acestea sunt întrebările de la care vom porni dezbaterea noastră din această săptămână alături de Doru Căstăian, doctor în filosofie, traducător și publicist. Din anul 2003 până în prezent, invitatul nostru este profesor de filosofie științe socio-umane al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, fiind desemnat, în anul 2018, profesor „Merito”. Începând cu anul 2019, Doru Căstăian este și profesor asociat al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, unde predă cursuri de bioetică și  gândire critică.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați acestei dezbateri, ca de obicei, în seara zilei de vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu