joi, 17 martie 2022

Ediția din 18 martie: Receptarea filosofiei în societate și mediul universitar contemporan

 


Adesea, filosofilor li s-a reproșat că se retrag în „turnul lor de fildeș” și abordează subiecte străine preocupărilor și intereselor publicului larg. Poate și din această cauză, ea este privită mai degrabă ca o specializare abstractă, cu dezbateri ce-i vizează doar pe puținii inițiați ai domeniului și fără deschidere către societate în întregul său.

Cu toate acestea, privind în istoria filosofiei, putem observa o continuă preocupare a filosofilor de a aduce filosofia „în stradă”, printre oameni. De la dialogurile socratice până la filosofia aplicată contemporană, efortul de a populariza fără a vulgariza dezbaterile filosofice a fost unul constant și susținut. Practica filosofică, conferințele deschise publicului larg și cafenelele filosofice sunt, în vremurile noastre, exemple ce stau mărturie pentru acest lucru. Tocmai de aceea, pentru ediția din 18 martie vă propunem o dezbatere privitoare la modurile în care poate fi facilitată filosofia în societatea contemporană, precum și rolul său în mediul universitar actual.

Cum poate vorbi filosofia pe limba publicului larg? Cum pot fi aplicate conceptele și metodele filosofice pentru o mai bună înțelegere a problemelor cotidiene? Care este rolul filosofiei în educația contemporană?

Acestea sunt întrebările de la care pornim discuția de vineri seară, alături de Claudiu Mesaroș, conferențiar al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 18 Martie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro . 

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu