joi, 10 martie 2022

Ediția din 11 martie: Filosofia în contextul actual. Incursiuni în etica războiului

 



    Deși putem găsi încă din Antichitate reflecții asupra modului în care ar trebui să fie purtate războaiele, astfel încât să nu provoace mai multă suferință decât este necesar, problema eticii în război nu este una dintre temele tradiționale ale filosofiei. Ea s-a consacrat ca temă centrală de dezbatere abia în secolul al XX-lea, odată cu atrocitățile celui de-al doilea război mondial și, mai de curând, în contextul războaielor purtate în Orientul Mijlociu. În prezent, dezbaterile privitoare la principiile și valorile etice care limitează violența și daunele provocare de conflictele armate sunt esențiale pentru a înțelege evenimentele prin care trecem.

Tocmai de aceea, pentru ediția din această săptămână vă propunem o dezbatere de 50 de minute privitoare la ce înseamnă un „război drept” și care sunt principiile morale ce ar trebui să guverneze decizia de intrare într-un război, purtarea efectivă a acestuia, dar și situațiile create după încheierea unui război.

Invitatul lui Cornel-Florin Moraru pentru această dezbatere va fi Mihai-Valentin Cernea,  cadru didactic al Departamentului de Filosofie și Științe Socio-Umane din cadrul Academiei de Studii Economice din București și specialist în etică aplicată.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri incitante, ca de obicei, vineri, pe data de 11 martie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu