miercuri, 30 martie 2022

Ediția din 1 aprilie: Ideea de libertate în filosofia politică românească

 


Centrală gândirii moderne, ideea de libertate este una dintre ideile în jurul cărora s-a coagulat filosofia politică a secolului al XX-lea și asupra căreia au reflectat majoritatea marilor gânditori moderni europeni, dar și români.

Pentru ediția din această săptămână, vă propunem o dezbatere privitoare la istoria acestei idei în spațiul cultural românesc al ultimilor 150 de ani, pentru a vedea cum a fost posibil ca, decenii la rând, intelectualii autohtoni să fie atrași de idei politice situate la extremele spectrului politic. Mai exact, cum a fost posibil ca gânditori precum Mircea Vulcănescu, Nae Ionescu sau Constantin Noica să manifeste o simpatie fățișă pentru idei de extremă dreaptă? Cum a fost posibil ca, imediat după instaurarea comunismului, mediul intelectual românesc să își schimbe orientarea filosofico-politică la 180 de grade și să adopte, aproape fără rest, o ideologie situată în spectrul politic în extrema stângă?

Prilejul acestei dezbateri este apariția de curând, la Editura Institutului European din Iași, a cărții „De la Romantism la Național-Comunism. Încercare asupra modernității românești” semnată de Gelu Sabău, o lucrare de sinteză remarcabilă în spațiul reflexiv românesc, care își propune o genealogie intelectuală a modernității românești, pornind de la conceptele de libertate pozitivă și libertate negativă, așa cum au fost ele dezvoltate de filosoful britanic Isaiah Berlin.


Ca invitat al emisiunii în vom avea chiar pe autorul lucrării puse în dezbatere, Gelu Sabău, doctor în filosofie, conferențiar al Facultății de Jurnalism a Universității „Hyperion” din București. Având la activ multiple stagii de cercetare la Universitatea Bourgogne, Dijon, Franța (2005 – 2006), École Pratique des Hautes Études, Paris (2007 – 2009) și Katholieke Universiteit Leuven, Belgia (2018), invitatul nostru a publicat multiple studii de specialitate și volume de autor, printre care amintim volumul Ortodoxie și erezie în primele secole creștine, publicat la editura Ars Docendi din București în 2016.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 1 aprilie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu