joi, 7 aprilie 2022

Ediția din 8 aprilie: Dante Alighieri și influența Divinei Comedii asupra artei contemporane

 


Considerat „părintele limbii italiene”, Dante a creat, în Divina Comedie, una dintre cele mai vii și complexe imagini ale domeniilor geografiei sacre creștine. Tradus în toate limbile moderne, acest poem a înflăcărat imaginația unor întregi generații de intelectuali, încă din Renaștere și până în contemporaneitate.

Tocmai de aceea, în această săptămână vă propunem un portret de personalitate al marelui poet, prin care vom încerca să explorăm motivele fascinației pe care opera sa a produs-o, precum și a moștenirii pe care acesta a lăsat-o artelor vizuale, poeziei, filosofiei și culturii în genere.


Prilejul acestei discuții este expoziția „Și aceasta e o formă. Dante Alighieri și artele vizuale”, care este în plină desfășurare la UNAGaleria din București și pe care o puteți vizita până pe data de 10 aprilie. Rezultat al unui proiect didactic desfășurat de Universitatea Națională de Arte, în colaborare cu Academia de Arte Frumoase din Roma, această expoziție cuprinde lucrările a peste 70 de artiști, atât români, cât și italieni, din diverse domenii ale artelor vizuale, de la pictură și sculptură, până la ceramică și arte textile.

Invitata din această săptămână este doamna Nicoleta Silvia Ioana, doctor în filologie, lector al Universității Naționale de Arte din București și coordonator al proiectului „Și aceasta e o formă. Dante Alighieri și artele vizuale”.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 8 aprilie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro . 

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu