joi, 29 iunie 2023

O istorie neconvențională a filosofiei germane moderne - Serie de 10 episoade

 


Pe perioada verii, Izvoarele de filosofie vă propun o incursiune în istoria neconvențională a filosofiei germane moderne, pornind de la Johann Joachim Winckelmann și terminând cu Friedrich Hölderlin, pentru a pune într-o nouă perspectivă de ansamblu cele două secole care au schimbat destinul cultural al întregii omeniri – secolele XVIII și XIX.

            De-a lungul celor 10 episoade ale acestei serii, vom redescoperi evoluția unora dintre cele mai importante idei ale filosofiei germane, prin intermediul unui număr de 9 filosofi, parte dintre ei uitați de cultura contemporană, parte dintre ei încă celebri la nivel mondial. De-a lungul acestui periplu ne vom întâlni cu gânditori precum Johann Winckelmann, care se întreba privitor la cum putem gândi forma divinității sau Friedrich Bouterweck, care a încercat să gândească un idealism al virtualității, cu mult înainte de apariția discuțiilor despre realitatea virtuală. Totodată însă, ne vom abate atenția asupra celebrelor meditații ale lui Immanuel Kant despre sublim sau asupra reflecțiilor despre infinit ale lui Johann Gottlieb Fichte.

         Parcursul nostru filosofic se va desfășura după cum urmează:

  1. (30 iunie): De ce o istorie neconvențională a filosofiei germane moderne?
  2. (7 iulie): Johann Winckelmann – Forma divină și intuiția intelectuală
  3. (14 iulie): G.E Lessing – Filosofia formei depline
  4. (21 iulie): Immanuel Kant – Analitica Sublimului și geneza categoriilor romantice
  5. (28 iulie): J.G Fichte – Esența imaginară a lumii și dorul după infinit
  6. (4 august): Friedrich Bouterweck – Idealismul  virtualității
  7. (11 august): K.P.Moritz – Esența întunecată a frumosului. Lumea neformelor.
  8. (18 august): Novalis – Dorul după inefabil
  9. (25 august): Friedrich Schlegel – De la Kant la „poezia progresivă universală”
  10. (1 septembrie): Friedrich Hölderlin: - Conceptul romantic de devenire

Pentru a ne ghida în acest lung periplu, îl vom avea ca invitat, pe parcursul întregii veri, pe colaboratorul constant al Izvoarelor de Filosofie,  Dragoș Grusea, doctor în filosofie, lector al Universității Naționale de Arte din București și specialist în filosofie germană modernă.

Vă așteptăm și pe dvs. să luați parte la această dezbatere incitantă, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu