joi, 1 iunie 2023

Ediția din 2 iunie: Teme necondiționale ale filosofiei. Restul ca principiu al gândirii

Deși restul nu figurează printre subiectele perene ale gândirii, enumerate în manualele  de filosofie, și nici nu ocupă un spațiu de reflecție foarte extins în marile sisteme filosofice din istorie, el este, după cum încercăm să argumentăm în emisiunea din această săptămână, o temă pe care filosofia nu o poate ignora. 

Pe de o parte, doar intelectul divin este dotat, conform tradiției aristotelice, cu o gândire „fără rest” și, pe de altă parte, restul produs de gândirea umană se înfățișează ca principiu, în măsura în care el este motorul ce pune în mișcare reflecția filosofică și activitatea minții în genere. În măsura în care, în fiecare act al gândirii, rămâne mereu ceva, în afara gândirii, ce „dă în continuare de gândit”, acest rest necesar este garanția infinității filosofiei înseși. 

Cum putem gândi filosofic restul? Care sunt speciile acestuia? Care este motivul pentru care el nu poate fi eliminat niciodată până la capăt?


Acestea sunt câteva dintre întrebările pornind de la care vom începe discuția noastră din această săptămână, alături de Alexander Baumgarten, doctor în filosofie, profesor al Universității Babeș-Boyai din Cluj-Napoca, și autor al volumului „Restul ca problemă a filosofiei”, volum publicat la editura Polirom și luat ca pretext al discuției noastre. Cu numeroase traduceri, studii de specialitate și volume de exegeză publicate, invitatul nostru este unul dintre cei mai importanți specialiști în filosofie antică și medievală din România. 

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 2 iunie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

Realizator: Cornel-Florin Moraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu