Figura lui Socrate, așa cum a fost ea construit de Platon în Dialogurile sale, este una dintre cele mai emblematice și persistente din istoria filosofiei. Ea a inspirat generații întregi de filosofie și a fost interpretată în chipuri felurite în toate epocile istoriei filosofiei. În același timp însă, această figură a atras atenția istoricilor filosofiei și filologilor, creând dezbateri culturale extinse privitoare la acuratețea sa istorică și la intențiile pe care Platon însuși le-a avut atunci când a făcut din Socrate protagonistul dialogurilor sale.
Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de Filosofie, redeschidem dezbaterea din jurul figurii socratice pentru a vedea ce spun noile cercetări despre caracterul straniu al acesteia. Cum trebuie înțeleasă filosofic stranietatea lui Socrate? Cum se diferențiază acesta de pattern-urile culturale ale vremurilor sale? Cum putem înțelege stranietatea socratică în contextul moștenirii lăsate de aceasta în istoria filosofiei?
Acestea sunt câteva dintre întrebările de la care vom porni dezbaterea noastră din această săptămână, alături de Raluca Bujor, doctor în filosofie al Universității Sorbona din Paris și al Universității din București cu o cercetare remarcabilă despre figura lui Socrate în dialogurile lui Platon.
Vă așteptăm și pe dvs. să luați parte la această dezbatere incitantă, ca de obicei, vineri, pe data de 9 iunie, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu