joi, 21 aprilie 2022

Ediția din 22 aprilie: De la repaus la bucurie. Incursiune în filosofia sărbătorii

 


Pentru ediția Izvoarelor de filosofie din această săptămână, vă propunem, în contextul sărbătorilor pascale, o dezbatere incitantă despre sensurile filosofice, religioase și culturale ale ideii de sărbătoare, precum și despre rolul pe care sărbătorile religioase îl mai au într-o lume secularizată.

Încă din cele mai vechi timpuri, în toate religiile lumii, sărbătorile au marcat ritmul timpului sacru, care ce împletește cu timpul profan. În jurul lor s-au dezvoltat ritualuri și obiceiuri care aduc comunitatea și individul la o unitate spirituală, experimentată în ceea ce poate fi numit „atmosfera de sărbătoare”. Cu toate acestea, în lumea actuală, sensurile tradiționale ale ideii de sărbătoare s-au pierdut, adesea sărbătorile fiind privite, din perspectiva conștiinței cotidiene, doar ca prilejuri de socializare și de întâlnire cu familia sau cu prietenii. Tocmai de aceea, este esențial să recuperăm, mai ales în această perioadă, câteva dintre valențele spirituale ale sărbătorii.  Cum putem defini filosofic sărbătoarea? Cum mai poate fi simțită atmosfera de sărbătoare într-o lume desacralizată? Care este rolul sărbătorilor în societatea actuală?

Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția din această săptămână, alături de Laurențiu Gheorghe, filosof și teolog, lector la  Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București.

Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii din această săptămână, ca de obicei, vineri, în data de 22 aprilie, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu