joi, 7 mai 2015

Ediția din 9 mai 2015 Pornind de la Blaga. Limbajul inconștientului și dialogul dintre arte și culturi

Incursiunea pe care o face filosofia lui Blaga înlăuntrul minții, pentru a descifra ceea ce este tainic și imposibil de cunoscut până la capăt, îi fascinează atât pe „filosofii de catedră”, cât și pe intelectualii reflexivi interesați de a străbate, pornind de la Blaga, un drum propriu de înțelegere a ceea ce pare a fi de neînțeles.
În dezbaterea din această sâmbătă, ziua în care sărbătorim împlinirea a 120 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, vom ilustra această idee plecând de la cercetările filosofice pe care cunoscutul om de cultură, medic generalist și homeopat, April Geo Săvulescu le-a întreprins, timp de decenii, asupra inconștientului, „celălalt tărâm” în expresia blagiană.
Incitanta lucrare a domniei sale, Lucian Blaga. Filosofia prin metafore, care surprinde multiplele ipostaze ale „limbajului inconștientului” va constitui, cum veți remarca, o excelentă amorsă de dezbatere.
Ce tip de limbaj posedă inconștientul? Dacă toate automatismele noastre sunt „depozitate” în inconștientul nostru, partea de minte la care nu avem acces, atunci cum mai putem vorbi despre liber arbitru, despre decizii conștiente, motivate rațional, și responsabilitate morală? Nu cumva suntem conduși în viață de un fel de „pilot automat”? Faptele culturale și, firește, toate manifestările artistice, de la literatură, muzică, arte plastice și artele spectacolului, sunt produse doar de partea nevăzută a minții noastre? Atunci ce rol mai îndeplinește conștientul?
Iată provocările ediției Izvoare de filosofiei din 9 mai 2015, pe care o dedicăm zilei de naștere a lui Lucian Blaga.
Reamintesc câteva dintre datele ce compun profilul de personalitate a invitatului nostru.
D-l April Geo Săvulescu este dr. în medicină, specializat în tratamente homeopatice, licențiat în filozofie și preocupat de filosofia și metodologia științelor medicale, autor de eseuri, articole și cărți filosofice, editor de reviste de specialitate, dar și un excelent traducător. Între altele, domnia sa a tradus din Heidegger Poetic, locuiește omul și, de curând, lucrarea filosofului american Michael S. Jones, profesor la Liberty University, Virginia, Metafizica religiei. Lucian Blaga și filozofia contemporană.
Vă aștept ca de obicei intervențiile radiofonice la cunoscutele numere de telefon ale RRC.
Invitat: dr. April Geo Savulescu
Inregistrarea emisiunii este postată pe adresa: 
http://www.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_mai_2015-31293

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu