luni, 30 martie 2015

Ediția din 15 nov. 2014 Lumea reală vs. lumea virtuală. Cercetări de avangardă în domeniul eticii aplicate                                       Invitat: asist. univ. dr. Constantin Vică 


Se vorbește tot mai mult în ultima vreme despre culturile alternative, generate de tehnologia informaţiei, și despre impactul lor asupra modul tradiţional de a trăi și a gândi. Aceste culturi vin, cum subliniază şi filosoful italian Alessandro Baricco, cu o idee diferită despre ce este experienţa, deopotrivă, cu o dislocare diferită a sensului în ţesutul experienţei lumii în care trăim. Este o lume numită convenţional „era informaţională”, în care primează realitatea virtuală şi cultura reţelei ori a imaginii şi în universul căreia funcţiile emoţionale ale minţii le surclasează pe cele legate de cunoaştere, în care gândirea abstractă este înlocuită cu forme ale gândiri ludice şi mitice, o lume dominată de maximizarea plăcerii prin entertainment, hiperconsum şi manipulare mediatică. Această lumea schimbă, pare-se, radical datele vechiului habitat mintal prin reorganizarea sensului experienţei, fapt care se răsfrânge în mod nemijlocit și asupra gândiri filosofice și, mai ales, etice.
Ei bine, în această sâmbătă vă invit la o dezbatere despre modul în care realitatea virtuală și spațiul Internetului produc schimbări atât în stilul nostru de viață, cât și în modul în care înțelegem în mod tradițional lumea. Cum va raportați dvs. la aceste schimbări? Considerați că ethosul și valorile cultivate în lumea virtuală vin în conflict cu practicile noastre reale de viață?  De pildă, putem accepta, așa cum susțin multiple voci, că dreptul de proprietate în lumea virtuală trebuie desființat?
Iată provocările la care va încerca să răspundă ediția din 15 noiembrie a Izvoarelor de filozofie.  

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  

http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_noiembrie_2014-24363

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu