vineri, 4 aprilie 2014

Ediția din 5 apr. 2014 Explorări în universul înțelepciunii arabe. Traduceri și interpretări istorico-filosofice inedite

Cultura arabă a exercitat o fascinație asupra intelectualilor români erudiți, cunoscători de limbi orientale, încă de la Dimitrie Cantemir și Timotei Cipariu încoace. Privind din interiorul limbii arabe, considerată, prin analogie cu lumea occidentală, „latina Orientului”, acești savanți români au deschis, prin diverse traduceri și comentarii, o serie de canale de înțelegere și comunicare cu profunzimile sufletești și de gândire ale unei lumi depărtate geografic dar, nimic paradoxal, apropiată de noi prin mesaj și trăire estetică.

În acest context tradițional de deschidere a culturii noastre către spațiul oriental dominat de limba arabă trebuie să includem, într-o veritabilă continuitate istorică de preocupări erudite și efort exegetic, recenta antologie de texte, Înțelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi, ediția a III-a, revăzută și adăugită, apărută la sub semnătura d-nei Grete Tartler, scriitoare, traducătoare și orientalistă, un nume de prim plan al culturii umaniste actuale.
„Grete Tartler - sintetizează într-o notă succintă Editura Polirom, sub sigla căreia a apărut această lucrare -  compune un tablou complex al înțelepciuni arabe pe baza unor texte de factură diferită: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc…Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română, constituind o noutate față de ediția anterioară a acestui volum”.
În ce măsură vechea înțelepciune arabă ne mai poate oferi astăzi, celor care trăim în veacul al XXI-lea, posibile îndrumări în viață?
Aceasta este principala întrebare în jurul căreia va gravita dezbaterea pe care o realizăm în săptămână cu d-l prof. univ. dr. Grete Tartler.  




4 comentarii:

  1. Dl Moderator
    astept cu nerbdare ziua sa prezentati in emisiune un cadru universitar tanar care sa nu fie NEPOTUL nimanui,(sau sa interziceti Institutia Nepotului) ,sa fie el insusi ,si stiti bine la ce ma refer cand spun asta.In rest nu mai pot sa ascut tineri plagiatori copy paste cu lucrari traduse din afara si prezentate ca fiind autentice.In loc de ;,tanara generatie de filosofi,,ar merge ,mai bine tanara generatie de mediocri triumfalisti (cu exceptiile de rigoare).Salieri cand la vazut pentru prima data pe Mozart a ramas inmarmurit si a excalamat atat:,,Cata nedreptate,, si apoi a devenit regele mediocrilor.Asa fac si tinerii dv cand ajung in occident.

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo
    Exista politisti in Baia Mare care au obtinut titlul de Doctor in filosofie.De ce nu intrebati conducerea facultatii de acolo cum au promovat? sau ce teze de doctorat?sau daca au invatat alfabetul?sau ii asteptati sa devina lectori sa ni prezentati ca fiind ,,tanara generatie de filosofi,,:?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a inteles frustrarea dumneavoastra insa ceea ce insinuati nu face cinste domnului moderator. Dumneavoastra domnule Anonim sunteti din noua generatie? :) Salut cu aceasta ocazie pe domnul Aslam

      Ștergere
  3. Domnule Anonim,
    spre deosebire de dvs. moderatorul are un nume. Se numeste Constantin Aslam, iar datele despre el sunt publice ( a se vedea: www.caslam.ro). Ceea ce spuneti despre tanara generatie de filosofi nu are legatura cu aceasta realitate culturala si intelectuala, de-a dreptul miraculoasa, ci cu felul in care ea se rasfrange in propria dvs. constiinta. Prin urmare, dvs. nu vorbiti despre „tanara generatie….”, ci despre ceea ce va inchipuiti dvs. ca este; la fel, calificativele etice pe care le avansati sunt o „descriere” a felului in care dvs. insiva sunteti construit moral. Pe scurt, ceea ce faceti este o „autoprezentare” care vorbeste despre dvs. mai mult decat va puteti imagina. Nu insist!
    Dupa ce am citit mesajul dvs. cu continut „justitiar”, mi s-au trezit mai multe nedumeriri. Le formulez interogativ, pe scurt. Ce va califica pe dvs. ca sa-i judecati pe acesti tineri exceptionali care-și pun viata la bataie in beneficiul nostru si care nu primesc in schimb decat ceea ce dvs. le „oferiti” cu o rautate pe care nu v-o puteti disimula? Aveti criterii de evaluare ce rezista unor examinari critice? Munciti din greu in folosul celorlalti si in beneficiul culturii romane, asa cum procedeza tanara generatie de filosofi, pe care o incriminati? Ne puteti indica cateva dintre rezultatele creatiei dvs. menite sa stimuleze circulatia originala de idei si sa amelioreze ambianta morala in care traim?
    Implicitul la care apelati „NEPOTUL” „ stiti bine la ce ma refer”… etc. postate ca un comentariu la o emisiune realizata cu d-na Grete Tartler, indica nu doar un act de impolitete fata de Domnia Sa, ci si faptul ca va tratati pe dvs. insiva fara respect.
    V-ati gandit vreodata ca ati putea fi un om mai bun, mai corect etic cu ceilalti si mai sever cu dvs.?
    In viitor, nu va mai raspund la nici un comentariu al dvs.

    RăspundețiȘtergere