miercuri, 13 decembrie 2023

Ediția din 15 decembrie: Filosofia prin citate de autoritate. De la florilegiile Evului Mediu la aforismele din social media

 Trăim într-o epocă în care, în multe cazuri, se citează mai mult decât se citește (pentru a cita din Andrei Pleșu). Marii gânditori ai istoriei rămân adesea în conștiința noastră colectivă nu neapărat datorită tratatelor filosofice și științifice pe care le-au scris, ci mai degrabă datorită unor scurte propoziții care le sunt atribuite și care circulă în lumea social media. Această practică nu este însă o invenție a epocii internetului, ci îi putem trasa originile până în vremurile în care cărțile erau rare și foarte scumpe, iar accesul la informație extrem de dificil.

De la „florilegiile” medievale, până la site-urile cu „citate celebre” de astăzi, nevoia de brevitate și tendința de a apela la autoritate în argumentele noastre au făcut ca citatul, aforismul, vorba de duh, să fie văzute ca un fel de instrumente esențiale în construcția argumentării, dar și ca temeiuri ultime ale acesteia. Ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie vă propune o reflecție asupra istoriei acestei fascinații culturale, pe care o avem pentru citatele de autoritate, precum și despre modul în care ea s-a născut în Evul Mediu ca modalitate de rezumare și sistematizare a gândirii filosofice, în special a corpusului aristotelic.


Care era rolul citatelor de autoritate în gândirea medievală? Cum a fost receptat Aristotel prin intermediul florilegiilor medievale? Cum s-a schimbat practica apelului la astfel de citate de-a lungul timpului?

Acestea sunt întrebările pornind de la care vom începe discuția noastră din această săptămână, alături de Vlad Ile, cercetător și asistent universitar al Universității Babeș-Boyai din Cluj-Napoca și traducător al volumului Autoritățile lui Aristotel, apărut de curând la editura Polirom din Iași, în colecția „Biblioteca Medievală”, care este și pretextul emisiunii noastre din această seară.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei discuții, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu