vineri, 3 iunie 2022

Discursuri în vremuri de război. Reflecții filosofice asupra retoricii actuale

 


Evenimentele de criză în general, cum sunt războaiele, pandemiile, criza economică ș.a.m.d. au puterea de a modifica discursul public, dar și reflecția filosofică. Este suficient să ne gândim la faptul că, deloc întâmplător, tema angoasei a devenit una dintre temele centrale ale filosofiei în perioada interbelică pentru a realiza că gândirea filosofică nu se dezvoltă într-un mediu septic și impermeabil la evenimentele istorice. Departe de a fi izolat în turnul său de fildeș, filosoful este afectat de evenimentele din jurul său și, ca urmare, își modelează discursul în funcție de acestea.

Tocmai de aceea, pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie, vă propunem o dezbatere despre modurile în care conflictul armat din Ucraina a influențat discursul public în general și discursul filosofic în speță. Care este raportul dintre gândirea filosofică și evenimentele contemporane ei? Cum s-a schimbat discursul filosofic contemporan în ultimele luni? Care sunt noile teme emergente în filosofia actuală?

Acestea sunt întrebările de la care vom porni discuția noastră alături de Horia Vicențiu Pătrașcu, filosof, eseist și lector al Universității Politehnice din București, în cadrul Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane.


Prilejul acestei dezbateri este desfășurarea, pe data de 3 iunie 2022, a Conferinței Naționale „Discursuri în vreme de război”, organizată de Universitatea Politehnică din București, în colaborare cu Universitatea din București și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, o conferință care își propune să dezbată schimbările ce au loc în discursul contemporan după izbucnirea războiului din Ucraina.

Vă așteptăm să vă alăturați și dvs. discuției noastre, ca de obicei, vineri, pe data de 3 iunie, începând cu ora 21.10, pe frecvențele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu