joi, 9 iunie 2022

Ediția din 10 iunie: De la internet la inteligența artificială. Provocări etice ale realității actuale

 


Progresul actual al inteligenței artificiale și al tehnicii de calcul ne-a dus aproape de îndeplinirea unor idealuri ale omenirii din toate timpurile: suspendarea barierelor in comunicare, accesul liber la informație și eliberarea de sarcini dificile și foarte specializate. Suntem întotdeauna la un click distanță de lucrurile pe care dorim să le cunoaștem, putem dialoga cu oameni din toate colțurile lumii in timp real și, cu ajutorul sistemelor robotice dotate cu inteligență artificială autonome, putem lăsa unele dintre cele mai specializate și dificile sarcini în seama mașinilor.

            Toate acestea vin însă la pachet cu o întreagă serie de dileme și provocări morale ce depășesc cadrele tradiționale de gândire ale filosofiei. Este internetul o cale sigură de a ne îmbunătăți capacitățile cognitive sau, mai degrabă, un factor ce aduce mai multă confuzie în câmpul cunoașterii umane? Există o cale de compromis între confidențialitatea pe internet și facilitățile pe care algoritmii de inteligență artificială ni le aduc prin stocarea și folosirea datelor personale ale fiecăruia dintre noi? Putem avea încredere în sistemele robotice autonome dotate cu inteligență artificială?

            Acestea sunt întrebările de la care vom porni dezbaterea din această săptămână alături de Cristina Voinea, doctor în filosofie, cadru didactic al Departamentului de filosofie si Științe Socio-Umane al Academiei de Studii Economice din București, specialist în etica internetului și cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată din cadrul Facultății de filosofie a Universității din București.

            Vă așteptăm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, pe data de 10 iunie, începând cu ora 21.10, pe frecvențele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu