miercuri, 16 februarie 2022

Ediția din 18 februarie: Dezbateri actuale în jurnalism. Incursiuni în etica mass-media



În ultimele decenii, dezbaterile filosofice s-au extins și asupra unor domenii care, aparent, sunt străine de filosofie, iar acest lucru este, poate, cel mai ușor vizibil în zona eticilor aplicate. Pe zi ce trece apar din ce în ce mai multe discuții privitoare la implicațiile morale ale diferitelor meserii, de la medicină și cercetarea științifică, până la creația artistică și interacțiunile digitale.

În contextul acestor dezbateri mai largi s-a format și noua „etică mass media”, o ramură de studiu care își propune să pună în lumină principiile și valorile etice implicite care ghidează practicile și metodele de lucru din mass media. Având în vedere importanța acestor dezbateri în contextul actual, unul în care suntem asaltați din toate părțile de știri fale sau manipulatorii, pentru ediția din această săptămână vă propunem o dezbatere despre provocările etice ale jurnalismului actual. Care este originea filosofică preocupărilor din zona eticii mass media? Care sunt teoriile etice tradiționale care ne ajută cel mai bine să înțelegem activitatea jurnalistică? Care este rolul filosofiei și al filosofilor în etica media?

Acestea sunt întrebările de la care pornim dezbaterea din această seară alături de Victor Popescu, doctor în filosofia valorilor, specialist în etica mass-media și în fenomenologie, actualmente redactor de științe socio-umane la Editura Trei

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 18 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu