miercuri, 9 februarie 2022

Ediția din 11 februarie: Creativitate și gândire critică în educația generației Z

 



Încă din Antichitatea greacă, problema scopurilor și conținuturilor procesului educativ a fost una ce a trezit dezbateri aprinse printre filosofi. Dar acum, poate mai mult decât în alte timpuri, ea a s-a acutizat. Evoluția tehnologică și științifică, accesul liber la informație prin intermediul internetului și schimbările mai subtile ce țin de mentalitatea omului contemporan au făcut ca să se vorbească din ce în ce mai mult despre necesitatea schimbării paradigmei educaționale.

Dincolo de aceste dezbateri tehnice însă, un lucru se vede cu claritate: creativitatea și gândirea critică au devenit elemente cheie, pe care majoritatea specialiștilor domeniului le consideră fundamentale pentru formarea noilor generații. Spre deosebire de educația tradițională, centrată pe transmiterea și înmagazinarea de cunoștințe, educația contemporană pare a încuraja mai degrabă dezvoltarea de abilități, căutarea personală și gândirea divergentă. Tocmai de aceea, în ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie, vă propunem să ne întrebăm care este, mai exact, rolul creativității și gândirii critice în educația actuală? De ce au devenit ele importante? Există o tensiune între aceste două abilități fundamentale și, dacă da, cum poate fi ea gestionată?

Acestea sunt subiectele asupra cărora vom reflecta alături de invitatul nostru din această săptămână, Doru Căstăian – doctor în filosofie, traducător și publicist. Din anul 2003 până în prezent, invitatul nostru este profesor de filosofie științe socio-umane al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, fiind desemnat, în anul 2018, profesor „Merito”. Începând cu anul 2019, Doru Căstăian este și profesor asociat al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, unde predă cursuri de bioetică.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 11 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.  

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu