joi, 17 octombrie 2019

[Podcast] Ediția din 18 octombrie: Bioetica experimentală – Un nou domeniu de cercetare filosofică în România.




            Epoca în care trăim, cu marile descoperiri din domeniul cercetării științifice și al tehnologiei, au ridicat un tip de probleme etice pe care nu le-am întâlnit în trecut și pe care teoriile etice tradiționale nu sunt făcute să le rezolve. Așa stau lucrurile, spre exemplu, în domeniul cercetării medicale și al sistemului de sănătate, unde necesitatea dezvoltării unor noi medicamente pentru cele mai cumplite afecțiuni ale organismului nostru au dus la niște practici discutabile din punct de vedere etic, cum ar fi testarea pe animale, testarea neautorizată pe subiecți umani sau accesul diferențiat și discriminatoriu la îngrijirile medicale.
Tocmai de aceea, în ultimii ani, comunitatea filosofică de cercetare în domeniul eticii aplicate a propus diverse abordări interdisciplinare, care să folosească diversele domenii ale cunoașterii științifice actuale – cum ar fi neuroștiințele, biologia, sociologia, psihologia experimentală și altele – pentru a se adresa acestor probleme specifice vremurilor în care trăim. Astfel a luat naștere unul dintre cele mai noi domenii ale eticilor aplicate, un domeniu căruia îi dedicăm dezbaterea de vineri, anume cel al bio-eticii experimentale. Acesta își propune să caracterizeze în mod sistematic și pornind de la date empirice, procesele cognitive care au influență asupra judecăților morale în contextul complexului sistem de sănătate și asigurări sociale din societatea noastră.
Mai putem aplica principii etice cu carieră filosofică îndelungată, cum ar fi cel al al egalității de șanse, în condițiile sistemului medical actual? Cât și cum putem să ne îmbunătățim abilitățile fizice și cognitive pe cale medicală și ce probleme etice ridică această practică? Cum putem urma principiul de respect pentru persoana umană, în cazul persoanelor cu afecțiuni neurologice?
La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem vineri seară alături invitatul nostru din această săptămână, Emilian Mihailov – doctor în filosofie, lector al Facultății de filosofie din cadrul Universității din București și director executiv al Centrului de cercetare în Etică Aplicată .  Vă așteptăm și pe dumneavoastră să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu