marți, 29 octombrie 2019

[Podcast] Ediția din 1 Noiembrie - Societatea spectacolului și radicalismul artistic. Rolul artei în societatea actuală



Încă din Antichitate, influența artei ca o forță socială – fie în sens pozitiv, fie în sens negativ – a fost recunoscută de toți marii filosofi. Fie că vorbim despre reticența lui Platon față de artiști sau de rolul educativ pe care Aristotel ori Augustin îl atribuie artei, de fiecare această activitate umană a fost văzută ca una dintre cele mai importante instituții sociale. Înaintând însă spre secolul XX și spre contemporaneitate, putem observa că, pe măsură ce raporturile sociale se complică și discursul politic se radicalizează, și rolul artei în societate se schimbă și discursul artistic însuși devine din ce în ce mai radical.
Pe măsură ce societatea actuală tinde spre consumerism și entertainment, arta însăși a ajuns să își redefinească scopul social, precum și instrumentele de expresie. Ea devine, într-o anumită măsură, o comoditate, un „obiect de schimb”, care nu mai trezește sentimente autentice, ci este, mai degrabă, un mediator indirect al relațiilor sociale. Vernisajele devin contexte de socializare, concertele devin mijloace de distracție, iar muzeele – simple obiective turistice pe care le bifăm pe harta de fiecare dată când călătorim. Cum se mai definește arta în contextul societății actuale? Mai poate juca arta rolul unei forțe sociale revoluționare? Care este raportul artei „pop” sau „de consum” cu arta „rafinată”?
Acestea sunt întrebările asupra cărora ne vom concentra în discuția noastră de vineri, 1 noiembrie,  prilejuită de un eveniment editorial insolit în cultura noastră – Apariția la Editura Universității din București a celui de-al treilea volum al revistei International Journal of Aesthetics and Philosophy of Culture. Este vorba despre un volum coordonat de Knut Ove Arntzen (profesor de studii teatrale la Universitatea din Bergen, Norvegia), Karoline Skuseth (membra a Performing Arts Hub, Norvegia) și Oana Șerban (asistent universitar al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București), care cuprinde contribuții ale unora dintre cei mai importanți la ora actuală artiști, teoreticieni și filosofi ai artei, pe tematica relației dintre artă și societate în contextul lumii în care trăim.
Alături de Cornel Moraru în studioul Radio România Cultural va fi prezentă una dintre coordonatoarele volumului, Oana Șerban – doctor în filosofie, cercetător al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice (CCIIF) și autoare a mai multor cărți de specialitate, dar și literare, printre care amintim Capitalismul Artistic – Consumul operei de artă în patru pași, carte apărută în anul 2015.
Vă așteptăm și pe dumneavoastră să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri, de data de 1 noiembrie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu