luni, 18 aprilie 2016

Ediția din 22 aprilie. Adevăruri despre… adevăr. Explorări recente în filosofia analitică

În multe privințe, filosofii seamănă cu viticultorii care sunt nevoiți să toarne vinul nou în sticle vechi, din moment ce sunt constrânși să „introducă” noi și noi experiențe de viață în vechi concepte și categorii filosofice, majoritatea moștenite de la vechii greci. Dramatismul unei astfel de situări, ascunse la prima vedere, devine manifest, de pildă, atunci când filosofii vor să deslușească natura adevărului care, paradoxal, se ascunde tot mai bine pe măsură ce este cercetat.
Căci, cum putem vorbi adevărat despre…adevăr din moment ce sensurile lui sunt multiple și contradictorii. Dincolo de faptul că încă nu avem răspunsuri satisfăcătoare la întrebările clasice: „ce este adevărul”? „cum ajungi la el”? „ce faci cu el după ce l-ai găsit”?, astăzi vorbim despre mai multe experiențe ale adevărului și, greu de acceptat, despre tipuri sau genuri de adevăr care sunt între ele…incomensurabile. Nu doar știința, arta ori religia își revendică un adevăr propriu, ci și noi înșine avem convingerea de nestrămutat că deținem un set de adevăruri personale, doar ale noastre, pe care le-am dobândit din experiență proprie și, deseori, prin suferință.
Prin urmare, adevăr sau adevăruri? Ce mai reprezintă adevărul în contextul atâtor adevăruri? Suntem în căutarea unui adevăr despre care nu știm încă nimic sau explorăm o miraculoasă predeținere a lui, cum susținea cândva Platon și, mai recent, Heidegger, despre care știm intuitiv, dar fără să-l cunoaștem explicit?  
Sunt întrebări pe care le vom adresa invitatului ediției din această săptămână, d-lui Sorin Costreie, lector univ. dr., prodecan al Facultății de filozofie editorul unui incitant volum apărut în limba engleză, Meaning & Truth, coordonat împreună cu prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care pune la dispoziția noastră rezultatele unor cercetări sistematice realizate de o echipă interdisciplinară, într-un proiect de tip POSTDRU, pe tema corelației dintre semnificație și adevăr.

                                                    Invitat: lector. univ. dr. Sorin Costreie
Înregistrarea emisiunii se afla la adresa:
http://www.radioromaniacultural.ro/22_aprilie_2016_planeta_radio_izvoare_de_filosofie_adevaruri_despre_adevar_explorari_recente_in_filosofia_analitica-48176 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu