vineri, 3 aprilie 2015

Ediția din 4 aprilie 2015 Între obligația gândirii și libertatea plăcerii. Paradoxurile fericirii sub noi priviri filosofice

Gândul lui Epicur exprimat ritos într-un cunoscut adagiu, „filosofia este o activitatea care face posibilă viața fericită”, ia urmărit obsesiv pe filosofii din toate timpurile, întrucât atingerea fericirii este pusă în conjuncție cu faptul gândirii filosofice, adică cu o serie de exigențe logice și morale. Simplu spus, dacă vrei să fii fericit, trebuie în mod obligatoriu să practici filosofia, să devii filosof. Nu există fericire în absența gândirii.
Această pretenție a filosofilor a fost, o știm cu toții, abandonată. Suntem sau nu suntem fericiți fără să a-i consulta pe filosofi. Cu toate acestea, gândul lui Epicur revine ori de câte ori ne gândim la fericirea visată ori la cea pierdută. Vrem nu vrem, fericirea, așadar, este însoțită de exigențele gândirii, dar și de presiunile valorilor morale. 
Ei bine, la această provocare, firește și la altele, răspunde și recenta lucrarea a tânărului filosof Dan Nica, Pastila roșie. Eseu despre moralitatea și fericire ce chestionează două dintre marile prejudecăți „cu speranța că putem gândi lucrurile și altfel decât cum suntem obișnuiți. Primul este acela că moralitatea înseamnă sacrificiul libertății și al împlinirii de sine. Al doilea că fericirea înseamnă ignoranță. Pastila roșie, pe care o propun în acest volum, se dorește un antidot  pentru aceste două dogme ale omenirii civilizate. Speranța din care se nasc aceste pagini este că putem gândi fericirea ca luciditate și morala ca libertate”.
Ce înseamnă a fi fericit? Care e sursa fericirii: banii, sănătatea, reușita în viață, satisfacerea plăcerilor, frumusețea, recunoașterea socială și respectul celorlalți, credința în viața veșnică?
Iată provocările ediției din această săptămână a întâlnirii noastre pe calea undelor. Aștept ca de obicei intervențiile radiofonice la cunoscutele telefoane ale RRC.
Invitat în studio este dr. Daniel Nica, profesor asociat la Facultatea de filozofie a Universității din București  

Invitat: dr. Daniel Nica 

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_aprilie_2015-30153

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu