joi, 16 aprilie 2015

Ediția din 18 apr. 2015 Între dragostea de înțelepciune și înțelepciunea dragostei. Ipostaze filosofice ale iubirii

Ideile abstracte ale filosofiei sunt, oricât ar părea de paradoxal, intim corelate cu cele mai adânci trăiri ale sufletului nostru omenesc. Filosofia însăși, ca alianța dintre iubire (dragoste) și înțelepciune, în sensul ei originar, este tot o expresie a unei trăiri interioare profunde din moment ce vechii greci au gândit-o ca izvorând din cea mai înaltă și rafinată plăcere a omului: plăcerea survenită din exercițiul gândirii și cunoașterii dezinteresate.
Prin urmare, chiar și atunci când gândește la lucruri extrem de abstracte ori transcendente ființei noastre, cum ar fi cele legate de Dumnezeu, de pildă, filosofia vorbește tot din interiorul experiențelor vii ale sufletului pe care le trăim în intimitate și, de cele mai multe ori, pe care le mărturisim celor apropiați. 
Ei bine, plecând de la această stare ambiguă a actului de filosofare care „împreunează cerul cu pământul”, cum spunea Montaigne, vă invit să facem un schimb de opinii asupra celei mai intense, profunde și dorite stări sufletești: iubirea.
Vom fi însoțiți în acest periplu dialogic de către d-l Mircea Adrian Marica, conf. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” din Constanța, cunoscut cercetător al istoriei filosofice a iubirii, autorul unor cărți și articole care încearcă să reinstituie, în spațiul gândirii reflexive actuale, interesul pentru tematica iubirii ca sens și scop al vieții. Aștept ca de obicei intervențiile dvs. telefonice. 

Invitat: conf. univ. dr. Mircea Adrian Marica 

Inregistrarea audio a dezbaterii o gasiti pe pagina Radio Romania Cultural la adresa:  
http://main.radioromaniacultural.ro/planeta_radio_izvoare_de_filosofie_luna_aprilie_2015-30153

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu