joi, 5 decembrie 2024

Ediția din 6 Decembrie: Iubire, libertate și fericire. Incursiune în filosofia emoțiilor

 

Încă din epoca clasică a filosofiei grecești, statutul emoțiilor pentru filosofie a fost unul ambiguu. Pe de o parte, afectivitatea a fost una dintre temele fundamentale de reflecție pentru marii filosofi din istoria culturii europene. Pe de altă parte însă, emoțiile au fost adesea privite ca făcând parte din latura „sălbatică” a ființei umane, fiind necesară o îmblânzire sau o educare a lor cu ajutorul rațiunii.

Pentru Platon, de exemplu, pasiunile erau comparate cu un „cal nărăvaș”, care trebuie strunit și ghidat de intelect ca de un vizitiu. Pentru Aristotel, emoțiile erau privite ca niște elemente impure ale ființei omului, care trebuie purificate prin artă. Urcând mai departe pe firul istoriei filosofiei, odată cu epoca creștină, afectivitatea a fost studiată cu mult interes, în special pentru potențialul său dual. Ea putea asigura mântuirea, dar și damnarea; putea fi o cale spre cunoașterea lui Dumnezeu, dar și o breșă în ființa omului, prin care păcatul poate pătrunde.

Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de Filosofie ne propunem să redeschidem problematica vastă a emoțiilor pentru a vedea care este locul lor în filosofie și rolul lor în funcționarea ființei umane.


Prilejul acestei discuții este lansarea, sub egida editurii Humanitas, a volumului Tratat de filozofia emoțiilor. Despre iubire, libertate, fericire, semnat de cunoscutul filosof și eseist Horia Vicențiu Pătrașcu, cadru didactic al Departamentului de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din cadrul Universității Politehnice din București și fondator al revistei Anthropos – revistă de filosofie, arte și umanioare. Pentru aceia dintre dvs. care doresc să participe la evenimentul de lansare, acesta va avea loc în această duminică, pe data de 8 decembrie, începând cu ora 17:00, la standul editurii Humanitas de la Târgul de Carte Gaudeamus.

Invitatul pentru această săptămână al Izvoarelor de Filosofie va fi chiar autorul volumului luat ca pretext al discuției noastre, alături de care vom face o incursiune în istoria a trei noțiuni fundamentale din sfera afectivității umane, anume iubirea, libertatea și fericirea.

Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri seară, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromâniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu