joi, 28 noiembrie 2024

Ediția din 29 Noiembrie 2024: Filosofia Românească înainte și după Marea Unire


 Cu prilejul apropierii zilei de 1 Decembrie, ediția Izvoarelor de Filosofie din această săptămână este dedicată filosofiei românești și rolului pe care aceasta l-a avut în formarea identității noastre naționale. 

            În cele 50 de minute de emisie vă propunem o incursiune în istoria filosofiei autohtone, de la origini până în zilele noastre, pentru vedea de unde a pornit aceasta, cum s-a dezvoltat de-a lungul celor câteva secole de existență și încotro se îndreaptă acum filosofia de expresie română. 

Cu această ocazie, vom revizita gânditori mai vechi sau mai noi, de la Dimitrie Cantemir până la Constantin Noica și de la Titu Maiorescu până la Mircea Vulcănescu, pentru a vedea care sunt principalele teme de reflecție în filosofia românească și pentru a determina modul în care aceste teme s-au schimbat de-a lungul timpului. Cum putem vorbi despre o istorie a filosofiei românești? Care sunt principalele momente ale acesteia? Ce urmări a avut Marea Unire asupra dezvoltării filosofiei?  

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să răspundem în această seară, alături de Viorel Cernica, unul dintre cei mai importanți filosofi specializați pe filosofie românească, profesor al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București și Cercetător al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice.

            Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri seară, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromâniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu