joi, 26 septembrie 2024

Ediția din 27 Septembrie: Originile filosofice ale conservatorismului și miturile contemporane

 


În ultima vreme auzim din ce în ce mai des, atât în discursul politic, cât și în cel cultural, discuții despre opoziția dintre conservatorism și progresism. De cele mai multe ori însă, aceste concepte sunt folosite în mod necritic și vag, lucru ce duce la proliferarea unor mituri privitoare la cele două poziții ideologice.

Tocmai de aceea, pentru o viziune mai corectă asupra discuțiilor contemporane, în ediția din această săptămână a Izvoarelor de Filosofie, vă propunem o dezbatere despre originile filosofice ale conservatorismului în gândirea politică britanică de secol XVII și, totodată, o discuție critică a principalelor mituri apărute în ultimele decenii. Cum poate fi încadrat conservatorismul în teoriile de filosofie politică ale epocii moderne? Care sunt sursele filosofice ale acestuia? Care sunt principalele cadre de gândire la care se raportează conservatorismul?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările de la care vom porni discuția noastră de vineri, alături de Daniel Nica, doctor în filosofie și lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pe plan publicistic, Daniel Nica a scris numeroase studii în lucrări colective și reviste de specialitate din țară și din străinătate, precum și cărți de autor, dintre care menționăm Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală contemporană, (2013), Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire (2015) și Cine sunt Eu? Autenticitatea și limitele sale morale (2022).

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu