joi, 12 septembrie 2024

Ediția din 13 Septembrie: Inteligența umană în era inteligenței artificiale. Implicații filosofice ale noilor tehnologii

 



În ultimii ani, odată cu dezvoltarea exponențială a inteligenței artificiale, au apărut din ce în ce mai multe aplicații ale acesteia în viața noastră. De la ultima generație de telefoane mobile și gadgeturi care ne monitorizează starea de sănătate, până la mașinile autonome și avatarurile din realitatea virtuală, tehnologiile emergente care incorporează algoritmi de inteligență artificială îndeplinesc sarcini care, până nu demult, erau doar în atribuțiile inteligenței umane. O astfel de schimbare ridică însă o sumedenie de provocări pentru gândirea filosofică tradițională, în condițiile în care valorile și cadrele de gândire la care ne raportăm se schimbă din ce în ce mai repede. 

Acesta este și motivul pentru care, în ediția din această săptămână, vă invităm la o dezbatere incitantă despre implicațiile filosofice ale noilor tehnologii dotate cu inteligență artificială. Cum schimbă inteligența artificială modul în care este folosită inteligența naturală? Cum putem atribui responsabilitatea morală în condițiile în care din ce în ce mai multe decizii și activități sunt asistate sau preluate de inteligența artificială? Pot avea avatarurile din realitatea virtuală statutul de agenți morali?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care ni le vom pune alături Radu Uszkai, invitatul nostru din această săptămână, care este lector universitar la Departamentul de Filosofie și Științe Socioumane al Academiei de Studii Economice din București, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA), membru în echipa de cercetare a proiectului avataResponsibility și autor al cărții Idei în proprietate. O introducere în etica drepturilor de autor.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu