marți, 23 iulie 2024

Ediția din 26 iulie: Eul și lumea. Incursiuni în filosofia contemporană a conștiinței de sine

 Încă din zorii modernității, când René Descartes postula existența a două substanțe distincte, anume cea întinsă, care dă seama de materialitatea lucrurilor exterioare, și cea cugetătoare, care dă seama de existența propriilor noastre acte de conștiință, filosofia s-a aflat într-o perpetuă aporie. Această aporie poate fi exprimată prin următoarea întrebare: dacă noi avem acces direct doar la propriile noastre gânduri și la propria noastră conștiință, atunci cum putem fi siguri de existența lumii și a obiectelor exterioare nouă.

Chiar dacă, de-a lungul celor aproximativ patru secole care s-au scurs de la prima formulare a acestei aporii, s-au propus mai multe rezolvări, problema relației eului cu lumea rămâne un subiect larg dezbătut în filosofia contemporană, negăsindu-și o rezolvare definitivă.

În cele 50 de minute pe care le avem la dispoziție, vom explora, din perspectiva gândirii contemporane, această aporie seculară a filosofiei, pentru a vedea care sunt întrebările fundamentale ce trebuie puse și care sunt direcțiile de cercetare actuale care ne oferă speranța unui răspuns ferit, pe cât posibil, de obiecții.


Prilejul acestei dezbateri este apariția de curând, la editura Ratio et revelatio, a volumului intitulat Conștiința de sine și alteritatea. O investigație fenomenologică, semnat de reputatul fenomenolog contemporan Dan Zahavi și tradusă chiar de invitatul nostru din această seară, Remus Breazu,  doctor în filosofie, lector al Universității Naționale de Arte din București și membru al Societății Române de Fenomenologie.    

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

miercuri, 10 iulie 2024

Ediția din 12 iulie 2024: Incursiune în istoria ideilor filosofice. Originile romantismului și istoria culturii occidentale

 


În istoria culturii europene, romantismul reprezintă un important punct de cotitură pentru majoritatea domeniilor cunoașterii și artelor. Influența sa se simte pregnant atât în domeniul filosofiei, cât și în cele ale literaturii, artelor vizuale, muzicii, istoriografiei și științelor naturii totodată. Ideile gânditorilor romantici privitoare la genialitate, autenticitate sau libertate sunt și astăzi, la mai bine de două secole distanță, valori fundamentale ale culturii europene, pe care le-am integrat în viziunea noastră despre lume atât de adânc încât adesea uităm că ele au fost, la un moment dat idei revoluționare și controversate, care au pornit dezbateri extinse în toate spațiile culturale ale Europei.

Acesta este și motivul pentru care, în această săptămână, vă propunem o incursiune până la originile romantismului, pentru a repune în dezbatere importanța acestui curent pentru cultura europeană, dar și pentru a scoate în lumină modurile în care, din mai multe puncte de vedere, mentalul omului contemporan este, în esență, tot unul de sorginte romantică. În cele 50 de minute pe care le avem la dispoziție vom încerca să înțelegem cum a apărut romantismul, care sunt principalele idei introduse de gânditorii romantici în peisajul reflexiv european și cum putem regăsi aceste idei transformate, tălmăcite și răstălmăcite, în contemporaneitate.


Prilejul discuției noastre este apariția de curând, sub egida Editurii Humanitas, a lucrării Originile Romantismului, semnată de cunoscutul filosof și istoric al ideilor Isaiah Berlin și tradusă de invitata noastră din această săptămână, doamna Diana Mite Colceriu, lector al Facultății de limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București și doctor în filologie al Universității Catolice din Louvain.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, vineri, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru