sâmbătă, 10 februarie 2024

Ediția din 16 februarie Pandemia de informație falsă. Gândirea critică și educația științifică în combaterea pseudoștiinței

 


Dintre invențiile secolului al XX-lea, probabil că cele care au avut cel mai mare impact asupra vieții omului contemporan au fost apariția internetului și a tehnologiilor de calcul. Ele au schimbat complet modul în care ne rezolvăm sarcinile zilnice și au devenit cu timpul adevărate medii în care ne desfășurăm existența. Acestea au venit însă la pachet și cu noi pericole și provocări pentru fiecare dintre noi.

Una dintre problemele care îngrijorează cel mai mult eticienii și oamenii de știință contemporane este răspândirea exponențială a fake news-urilor și a pseudoștiinței. În mod paradoxal, epoca în care avem cel mai facil acces la informație a devenit și epoca în care suntem cel mai susceptibili să ne formăm opinii false și să credem în teorii cu totul fantasmatice, îmbrăcate într-un limbaj care-l imită pe cel științific.

În cele 50 de minute pe care le avem astăzi la dispoziție, vom analiza care sunt motivele acestei „pandemii informaționale”, precum și care sunt modalitățile pe care le avem la îndemână ca, prin intermediul dezvoltării abilităților de gândire critică de la o vârstă cât mai fragedă, precum și prin alfabetizarea științifică a noilor generații, să combatem credințele științifice false, precum și informațiile eronate care circulă pe internet. Ce este pseudoștiința? De ce suntem înclinați să ne încredem în informații dovedite ca fiind false și care sunt mecanismele neurologice care ne predispun către astfel de credințe? Care sunt cele mai importante mituri răspândite la nivelul publicului larg despre creier și cum pot fi ele demascate?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să schițăm niște răspunsuri alături de invitata mea din această seară Adriana Vasile, cercetător în neuroștiințele educației și președinte al ONG-ului Re-Design, o organizație care-și propune promovarea schimbării paradigmei tradiționale a educației prin proiectul CEREHARD, prima instituție de educație diferită de standard din România.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu