joi, 1 februarie 2024

Ediția din 2 februarie: Despre fericire de la Aristotel la lumea contemporană

 Fericirea ni se înfățișează sub o mulțime de chipuri și în felurite momente ale vieții noastre. Fie că este vorba despre simpla plăcere senzorială, despre micile bucurii de moment, despre liniștea sufletească sau despre starea de beatitudine, fiecare individ are propria reprezentare privitoare la fericire. Tocmai de aceea, căile pe care o căutăm și modul în care o concepem par chestiuni cu totul subiective, care țin de opiniile personale ale fiecăruia dintre noi.

Cu toate acestea, încă de la Aristotel, filosofii au încercat să argumenteze că există niște principii raționale pornind de la care fericirea trebuie gândită și că, dincolo de multitudinea de ipostaze cotidiene, ea se referă, de fapt, la un stare unitară spre care cu toții năzuim. Pentru unele curente filosofice, cum sunt stoicismul sau epicureismul, atingerea fericirii a constituit chiar scopul ultim al efortului filosofic, în timp ce altele, cum este deontologia kantiană, au privit-o cu suspiciune. 

În epoca contemporană, din ce în ce mai multe discipline – de la psihologie, la neuroștiințe – abordează această temă și discursul despre fericire păstrează prin planul mediului reflexiv actual, cu zeci de cărți publicate și sute de prelegeri, simpozioane sau ateliere organizate anual. 

Acesta este și motivul pentru care, în cele 50 de minute de emisie din această săptămână, ne-am propus să medităm asupra modului în care fericirea poate fi gândită filosofic în lumea de astăzi. Cum este posibilă fericirea în lumea contemporană? Cum o putem defini? Care este legătura dintre fericire, plăcere și liniște sufletească? 


Acestea sunt întrebările pornind de la care vom începe discuția noastră din această seară, alături de Liviu Cocei, doctor în filosofie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cadru didactic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de jos” din Galați și coordonator, alături de Ion Cordoneanu, al volumului colectiv „Despre Fericire”, publicat de curând la editura Universității de Vest din Timișoara, un volum care strânge laolaltă studii despre fericire scrise de filosofi și cadre didactice de prestigiu din mediul universitar românesc. 

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu