miercuri, 29 martie 2023

Ediția din 31 Martie: Filosofia în societate. Starea actuală a filosofiei în România

 

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 31 martie – 2 aprilie, va avea loc în Cluj-Napoca prima ediție a simpozionului Stările generale ale filosofiei, un eveniment de amploare ce va reuni profesori, cercetători și studenți din toate marile centre universitare, cu scopul lansării unei dezbateri naționale privitoare la situația filosofiei în România.

Emisiunea „Izvoare de filosofie” se alătură acestui demers și, pentru ediția de vineri seară, vă propunem o radiografie a stării actuale a filosofiei în societatea noastră, precum și o discuție privitoare la rolul pe care filosofia l-ar putea avea într-o societate democratică matură. Dincolo de a fi doar o profesie printre altele, filosofia dezvoltă un set de abilități esențiale pentru înțelegerea lumii în care trăim. Argumentarea, gândirea critică, dialogul rațional, toate acestea sunt instrumente importante în combaterea știrilor false, a pseudo-științei și a tribalizării societății după modelul bulelor virtuale de pe rețelele de socializare.

Care este starea actuală a filosofiei în România? Cum poate fi aceasta promovată în rândul tinerelor generații? Cum poate fi stimulat învățământul filosofic din România?


Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom schița niște răspunsuri astăzi, alături de Ciprian Mihali,  doctor în filosofie, conferențiar al Universității Babeș-Boyai din Cluj și organizator al simpozionului „Stările Generale ale Filosofiei”. Având o activitate publicistică susținută, Ciprian Mihali a publicat un număr de impresionant de cărți de autor și studii de specialitate, dar este și una dintre cele mai importante voci care promovează filosofia și gândirea critică din spațiul cultural românesc.

Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri, pe 31 martie, începând cu ora 21.10, pe undele radiofonice ale Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.  

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu