marți, 21 aprilie 2020

Ediția din 24 aprilie: Abecedarul gândirii grecești antice. Limbajul filosofico-medical al Antichității

Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie reluăm seria de emisiuni intitulată Abecedarului gândirii grecești cu o ediție specială dedicată limbajului filosofico-medical grecesc.
Încă din perioada clasică a filosofiei grecești, această disciplină a fost văzută în strânsă legătură cu medicina, fiind percepută ca o „medicină pentru suflet”. Platon însuși vorbește despre rolul terapeutic al filosofiei, iar Aristotel preia un termen medical, cel de purgație (Κάθαρσις), pentru a desemna felul de a fi al trăirii estetice. În cele 50 de minute de emisie vom face un periplu printre acești termeni medicali antici, pentru a vedea ce ne pot spune ei astăzi și pentru a găsi originile etimologice ale unor cuvinte foarte vehiculate azi, cum ar fi „epidemie”, „pandemie” sau „virus”.
Vom fi ghidați în călătoria noastră prin cultura antică de colaboratorul constant al Izvoarelor de filosofie, dr. Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Departamentului de filologie clasică și neogreacă din cadrul Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor –  alături de Simona Georgescu și Constantin Georgescu - al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial în curs de publicare ce cuprinde nu mai puțin de 12 volume (din care patru sunt deja apărute) și 2400 de pagini.

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei călătorii peste două milenii și jumătate de istorie a gândirii pe care ne-o propunem, vineri, pe data de 24 aprilie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu