miercuri, 15 ianuarie 2020

[Podcast] Ediția din 17 ianuarie: Cercetarea artistică – O idee periculoasă?

Încă de la primele tratate de estetică ale modernității, când filosofii au despărțit artele de științe, imaginea artistului și cea savantului au fost două modele de personalitate distincte și, din multe puncte de vedere, opuse ale culturii noastre. Dacă primul se ocupa cu creația, cel din urmă se ocupa cu cercetarea. Dacă primul deținea un tip de cunoaștere intuitivă, cel din urmă avea o cunoaștere discursivă și logică. Dacă primul contempla lucrurile, pe celălalt raționa.
Tocmai de aceea, atunci când ideea de cercetare artistică a apărut în dezbaterile lumii artei contemporane cu câteva decenii în urmă, în contextul introducerii în mai multe centre universitare a doctoratului în arte, ea a creat uimire și perplexitate în ambele tabere. Acesta este și motivul pentru care amplele dezbateri pe acest subiect au creat un labirint de poziționări teoretice, însă au ridicat și o sumedenie de întrebări privitoare la chiar esența artei din zilele noastre. Atât oamenii de știință, cât și artiștii, s-au temut că, odată cu nivelarea distincției dintre arte și științe, ambele domenii își vor pierde identitatea și farmecul. Dar avem oare motive întemeiate pentru aceste temeri? De ce are nevoie artistul de cercetare? Cum modifică această practică felul de a fi al artei contemporane? Ce este, de fapt, cercetarea artistică? Este ea, așa cum s-a spus adesea, o idee periculoasă?
Acestea sunt întrebările pornind de la care vom începe discuția de vinerea aceasta, alături de invitata mea din studioul Radio România Cultural, Prof. Univ. Dr. Ruxandra Demetrescu, teoretician al artei, curator și profesor al Universității Naționale de Arte din București. Susținând multiple prelegeri și cursuri pe tema cercetării artistice, atât în țară cât și în străinătate, doamna profesor Demetrescu se află, la ora actuală, printre cei mai buni specialiști români în domeniu.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 17 ianuarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro 
Fotografie: 
Barbara Herrenkind


Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu