miercuri, 11 decembrie 2019

[Podcast] Ediția din 13 Decembrie - Martin Heidegger în limba română. Experiențe ale traducerii ca interpretare



Unul dintre evenimentele editoriale de primă importanță pentru cultura filosofică românească de la acest sfârșit de an este publicarea, la editura Humanitas, într-o primă traducere românească, a volumului semnat de Martin Heidegger și intitulat „Conceptele fundamentale ale metafizicii. Lume, finitudine, singurătate”. Încadrat într-un program susținut de traduceri, acest volum aduce, împreună cu restul operelor lui Martin Heidegger traduse în limba română, una dintre cele mai fascinante gândiri ale secolului XX mai aproape de publicului autohton.
            Fiind adesea considerat un filosof criptic, Martin Heidegger a pus probleme traducătorilor din întreaga lume prin originalitatea limbajului său filosofic și prin modul în care pune limba germană să gândească filosofic. Tocmai de aceea, orice traducere a lui Heidegger în limba română este, în același timp, un act de îmbogățire a limbajului filosofic românesc și un efort de transpunere a gândului filosofic original într-o limba pentru care el, adesea, nu a fost acomodat. Cum arată experiența traducerii unui text heideggerian? Cât de aproape poate fi Heidegger adus de publicul român prin traduceri? Cât din gândul filosofic heideggerian este transparent la traducere?
Acestea sunt principalele întrebări la care ne propunem să reflectăm în discuția de vinerea asta alătruri de traducătorul Conceptelor fundamentale ale metafizicii, Paul Gabriel Sandu, doctor în filosofie, traducător și cercetător în domeniul filosofiei moderne și contemporane. Studiind la București, Tübingen și Freiburg, invitatul nostru a publicat multiple studii academice și a tradus lucrări importante ale unor nume de primă mărime pentru filosofia occidentală, cum ar fi Martin Heidegger, F. W. Schelling și Jürgen Habermas.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 13 decembrie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu