miercuri, 6 noiembrie 2019

[Podcast] Ediția din 8 noiembrie: Filosofia ca mod de viață. Incursiuni în practica filosofică actuală



Încă de la începuturile sale, filosofia a vizat, pe lângă cunoașterea naturii și umanității noastre, și dezvoltarea unui anumit „mod de viață filosofic”. Platon însuși, în celebrul dialog Republica, vorbește despre cinstea pe care grecii o arătau față de Pitagora, nu atât pentru ideile teoretice pe care le-a expus, cât pentru „viața pitagoreică” pe care a propovăduit-o. Tocmai de aceea, încă dinainte de Antichitatea clasică, filosofia a fost văzută atât ca una dintre cele mai împlinite forme de cunoaștere, cât și ca o formă „preocupare de sine”.
Acum, la mai bine de două milenii de momentul în care dialogurile lui Platon au fost scrise, filosofia încearcă să se reîntoarcă către această dimensiune a practicii, după un periplu de câteva secole prin cele mai abstracte ținuturi ale gândirii teoretice. În acest context, Editura Humanitas propune publicarea primei traduceri în limba română a lucrării lui Pierre Hadot, „Filosofia ca mod de viață. Convorbiri cu Jeannie Carlier și Arnold I Davidson”, o lucrare care ridică din nou probleme esențiale pentru determinarea rolului filosofiei în viața omului contemporan.

Dezbaterile ridicate în Occident de opera lui Pierre Hadot și a altor gânditori ce promovează întoarcerea filosofiei în viața noastră cotidiană au avut însă ecouri și în cultura noastră. Mărturie pentru acest lucru sta cartea „Filosofia ca mod de viață. Sursele autenticității”, apărută în 2010 la editura Paralela 45 și semnată de Cristian Iftode, o carte ce-și propune reproblematizarea, în context filosofic contemporan, a rolului filosofiei în viața noastră a tuturor. Cum se mai poate defini azi filosofia ca mod de viață? Ce rol mai poate juca filosofia în viețile noastre cotidiene? Cu ce îl poate ajuta gândirea filosofică pe omul contemporan?
Acestea sunt întrebările la care vom încerca să răspundem în ediția din această săptămână alături de Cristian Iftode – conferențiar al  Facultății de filosofie din cadrul Universității din București, doctor în filosofie și autor de multiple studii și cărți de specialitate în domeniul filosofiei antice, a eticii și a esteticii filosofice.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, 8 noiembrie, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu