miercuri, 31 mai 2017

Ediția din 2 iunie 2017, Despre libertatea de expresie. Noi cercetări ale filosofiei limbajului

Ediția din această vineri a Izvoarelor de filosofie vă invită să  urmăriți o dezbatere ce redeschide dosarul unei teme cu care s-a confruntat, pare-se, fiecare generație de intelectuali umaniști și filosofi, încă de la începuturile democrației europene. Este vorba despre libertatea de expresie sau, în alți termeni, despre libertatea de exprimare văzute ca temei al culturii dialogice în absența căreia democrația și egalitatea de șanse nu pot funcționa.
Ei bine, în ciuda faptului că la nivel de principiu libertatea de exprimare este considerată un drept fundamental al  omului, fiind garantată juridic de toate constituțiile țărilor democratice din lume, nu de puține ori practicile reale de viață, în mod special, deciziile politice ori juridice îngrădesc, invocând motive conjuncturale temeinice, acest drept fundamental.
Firește că în astfel de situații gândirea filosofică este activată, fiind chemată să-și exercite instrumentelele critice de analiză în scopul stabilirii de limite și responsabilități morale în cuprinderea cărora dreptul de expresie să nu fie îngrădit.
Care sunt dezbaterile filosofice actuale privind libertatea de expresie prin raportare la celelalte drepturi fundamentale ale omului? Pentru a păstra intactă libertatea de expresie - așa cum sugera cândva teoreticianul clasic al libertății John Stuart Mill - putem vătăma îndreptățit alte drepturi? Există, în contextele actuale de viață, alte drepturi mai importante decât libertatea de exprimare?
Vom fi însoțiți în acest periplu interogativ de către d-na Manuela Ungureanu, profesor la Facultatea de Arte și Științe, Universitatea British Columbia, filiala Kelowna,  Okanagan, din Canada.
Inregistrarea dezbaterii este postată la adresa de mai jos:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu