luni, 4 martie 2013

Ediția din 9 martie. Socrate versus Gorgias? Modele academice și paideice în practicile filosofice actuale


Invitat: conf. univ. dr. Brândușa Palade


Ambianța culturală globală în care trăim astăzi nu încurajează, pare-se, existența unor gânditori solitari de tipul lui Cioran ori Wittgenstein, cei care au blamat practicarea filosofiei ca profesie considerând că actul de filosofare s-ar perverti dacă este scos din vechea lui condiție socratică a cunoașterii și grijii de sine. Ideea de a dobândi succese sociale prin intermediul filosofiei era pentru gânditorii amintiți, nu doar antipatică, ci profund imorală.
Existența acestor cazurile izolate de filosofi iconoclaști nu schimbă însă în nici un fel practicarea academică a filosofiei ca o cultură a experților dornici de afirmare socială și instituțională. Cu toții putem constata că actualmente există o prăpastia uriaşă între practicarea filosofiei ca „dispoziţie naturală”, tipică iubitorului de înțelepciune, şi cei care practică filosofia „profesionist”. Performanţele conceptuale şi ultraspecializărilor tematice ale „experților domeniului” fac astăzi din filosofie o întreprindere riguroasă similară cercetării ştiinţifice, iar ceea ce era destinat cândva tuturor, o învățătură pentru viață, a deveni încifrat ca prospectul unui medicament pe care doar farmacistul ori medicul îl poate înțelege.    
Recunoaștem aici, pentru că nimic nu e nou sub soare, ipostazele contemporane ale vechii dispute dintre Gorgias și Socrate privitoare la rolul filosofiei în viața noastră. Cum trebuie practicată filosofia? Așa cum o făcea Gorgias, „tatăl” retoricii și simbolul filosofului de succes pecuniar, cel care organiza spectacole publice pentru a dovedi că este neîntrecut în producerea de sofisme, sau Socrate cel care susținea că o viața care nu este examinată nu merită să fie trăită?
Idealul socratic al lui „cunoaște-te pe tine însuți” a fost abandonat sau reconfigurat de practicile filosofice actuale?
Iată întrebarea la care va încerca să răspundă ediția din această săptămână a întâlnii noastre pe calea undelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu