vineri, 29 martie 2013

Ediția din 30 martie. Parteneriate filosofice în dialog: Universitatea din București și New York University

Invitat: prof. univ. dr. Mircea Dumitru 


A spune că astăzi filosofia se practică în comunități internaționale profesionalizate care transcend granițe  geografice, lingvistice și culturale, înseamnă a reafirma un adevăr banal. Căci, cu toții știm ce îndelungată tradiție comunitară și dialogică a făcut posibilă gândirea reflexivă solitară ce continuu s-a practicat, paradoxal poate, solidar în conferii, școli și comunități filosofice.
Ei bine, această latură vizibilă a practicilor filosofice actuale, nu ne spune nimic despre ceea ce se produce înăuntrul acestui dialog filosofic generalizat la scară planetară. Oare cum se stabilesc parteneriatele filosofice internaționale în care sunt implicați, deopotrivă, oameni și instituții de cercetare și învățământ superior? Oare cât de aspre sunt condiționările profesionale și cât de înalte și severe sunt standardele impuse de dialogul pe care-l poartă filosofii profesioniști între ei? Cât de permeabile și permisive sunt micile comunități internaționale de filosofi? Ce criterii de selecție sunt mobilizate în alegerea de noi membri?  
Acestea sunt provocările pe care le lansează ediția din aceasta săptămână a întâlnii noastre pe calea undelor. Vom pleca în dezbaterea noastră de la un studiu de caz: parteneriatul filosofic dintre Universitatea din București și New York University, realizat prin inițiativa d-lui prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității din București și invitatul nostru în studioul RRC. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu