Cum se produce noul în filozofie şi care sunt mecanismele de validare a creaţiei filosofice? Care sunt posibilităţile noastre de acces la modul în care filosofii profesionişti produc noutăţi conceptuale, idei ori noi programe de investigaţie comunicate în congrese şi simpozioane internaţionale? Ce rol îndeplinesc congresele internaţionale în recunoaştere paternităţii ideilor filosofice originale? Credeţi că mai este posibil accesul nostru, al celor pasionaţi de meditaţie şi reflecţie, la discuţiile care au loc astăzi în diversele întruniri, congrese şi simpozioane ale comunităţii filosofilor grupaţi în reţele închise de cercetare?
Acestea sunt interogaţiile asupra cărora ne vom concentra în ediţia din 19 martie a Izvoarelor de filozofie. Invitatul şi partenerul nostru de dialog este profesorul universitar Mircea Dumitru, Prorector al Universităţii din Bucureşti, un reprezentant strălucit al elitei intelectuale româneşti actuale, posesor a două doctorate în filosofie, unul obţinut la Universitarea din Bucureşti, iar celălalt la Tulane University, New Orleans, SUA, autorul unor lucrări filosofice de răsunet apărute în limbi de circulaţie internaţională, un intelectual român cu platformă şi cu un prestigiu ştiinţific ce au trecut dincolo de graniţele României.
Dezbaterea pe care v-o propun este inspirată de continutul ultimelor două conferinţe internaţionale susţinute de prof. Mircea Dumitru la The Graduate Center of the City University of New York, în prezenţa unor figuri legendare ale filosofiei americane între care şi Saul Kripke, considerat de profesioniştii domeniului printre cei mai importanţi zece filosofi din ultimii 200 de ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu