Limbajul pe care îl folosim este unul dintre puținele instrumente pe care le avem la îndemână pentru a ne descrie și explica lumea înconjurătoare, dar și pentru a comunica gândurile, intențiile și dorințele noastre semenilor. Cu toate acestea, cel mai adesea folosim un astfel instrument fără a reflecta asupra lui și fără a încerca să înțelegem modul său de funcționare, profunzimile sau echivocurile sale.
Filosofii contemporani au atras însă atenția în multiple rânduri asupra faptului limbajul ne predispune la confuzii și neînțelegeri. Astfel, s-a născut visul unui limbaj neechivoc, prin care să ne putem comunica gândurile într-o manieră cât mai exactă și care să ne permită eliminarea falselor probleme ridicate tocmai de echivocitatea termenilor pe care îi folosim de obicei.
Printre filosofii care s-au dedicat împlinirii acestui vis, unul dintre cei mai de seamă este, fără îndoială, filosoful austriac Ludwig Wittgenstein, care se numără printre fondatorii filosofiei analitice și ale cărui scrieri produc și astăzi o sumedenie de dezbateri intelectuale.
În ediția din această săptămână a Izvoarelor de Filosofie vă propunem să ne alăturăm acestor dezbateri și să pătrundem pentru 50 de minute în intimitatea gândirii wittgensteiniene prin explorarea Însemnărilor răzlețe pe care acest gânditor le-a scris pe parcursul a două decenii, între anii 1929 și 1949, și care au fost publicate de curând, în prima traducere în limba română, la editura Ratio Et Revelatio.
Invitatul nostru din această săptămână este chiar traducătorul acestui volum, cunoscutul filosof, traducător, editor și eseist Cătălin Cioabă, lector al Facultății de Filosofie a Universității din București.
Vă invităm și pe dvs. să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri seară, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromâniacultural.ro
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu