joi, 16 februarie 2023

Ediția din 24 februarie: Despre „neseriozitatea” filosofiei. O istorie a ironiei filosofice

 

Filosofii în general nu au reputația de a fi printre cei mai amuzanți oameni. Despre Kant, de exemplu, se spune că nu ar fi râs niciodată. Cu toate acestea, deși nu se numără printre „marile teme” ale filosofiei, ironia este un element constant al discursului filosofic din toate timpurile.

De la celebra ironie socratică, prin intermediul căreia Socrate își mima neștiința pentru a dezvălui, de fapt, lipsa de cunoaștere a interlocutorilor, până la ipostazele postmoderne ale ironiei, sesizabile în atitudinile de tip cinic ale fenomenelor legate de cultura pop, discursul filosofic este presărat cu multiple forme de ironie complexă și subtilă. Deși uneori greu sesizabile, aceste forme de ironie dau farmec și savoare filosofiei, dar ne pot spune ceva și despre natura umană în genere.

Tocmai de aceea, pentru discuția din această săptămână, vă propunem o incursiune de 50 de minute în istoria ironiei filosofice, pentru a scoate la iveală modul în care ironia umanizează chiar și cel mai sobru și abstract discurs filosofic. Ce este ironia și care sunt formele acesteia? Cum putem înțelege relația dintre ironie și umanitate? Cum putem gândi filosofic ironia?


Acestea sunt întrebările pornind de la care începem discuția noastră din această seară, alături de Liviu Cocei, doctor în filosofie al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și cadru didactic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de jos” din Galați.

Prilejul dezbaterii din această săptămână este publicarea de curând, sub semnătura invitatului nostru, la editura Eikon din București, a cărții „Homo Ironicus. O abordare antropologică a ironiei filosofice”, o apariție editorial insolită în peisajul cultural românesc.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați discuției noastre, ca de obicei, vineri, pe 17 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele radiofonice ale Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.  

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu