Ideea de autenticitate apare, de ceva timp, în cele mai diverse contexte. De la tratatele filosofice specializate în zona eticii, până la discursul public și de la strategiile de marketing ale marilor companii, până la întreaga industrie a dezvoltării personale. Tocmai de aceea, epoca noastră a fost numită, în mod inspirat, și „o epocă a autenticității”.
Cu toate acestea, pentru a putea înțelege rădăcinile filosofice ale tendințelor actuale, dar și pentru a repune conceptul de autenticitate pe terenul ferm al gândirii, avem nevoie de o incursiune în istoria filosofiei moderne, pentru a vedea care sunt fațetele acestei idei complexe și fascinante. Pe parcursul celor 50 de minute de emisie, vă propunem o călătorie fascinantă în filosofia autenticității, de la filosofii antici la Jean Jacques Rousseau și de la Kierkegaard la existențialiștii secolului al XX-lea.
Acestea sunt întrebările pornind de la care începem discuția noastră alături de Daniel Nica, doctor în filosofie și lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, unde predă etică și gândire critică. Pe plan publicistic, Daniel Nica a scris numeroase studii în lucrări colective și reviste de specialitate din țară și din afară precum și cărți de autor, dintre care menționăm Etică fără principii? Generalism şi particularism în filosofia morală contemporană, (2013) și Pastila roşie. Eseu despre moralitate şi fericire, (2015)
Discuția din această săptămână este prilejuită de apariția, de curând, la editura Ratio et Revelatio, a celui mai recent volum semnat de Daniel Nica, Cine sunt Eu? Autenticitatea și limitele sale morale, o incursiune pasionantă în filosofia autenticității.
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre, ca de obicei, vineri, pe 10 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro.
Realizator: Cornel-Florin Moraru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu