marți, 28 ianuarie 2014

Ediția din 1 febr. 2014. Despre utilitatea culturală a filosofiei. Robin George Collingwood în lecturi alternative


Trebuința de filozofie nu  este doar existențială, adică făcută anume pentru a răspunde la acele întrebări personale la care nu există un alt răspuns în afara celui propriu  ci, deopotrivă, socială și culturală. Faptul acesta devine evident pentru orice profesionist de elită, în orice domeniu al culturii, care se interoghează critic, cu diverse scopuri ameliorative, asupra propriului domeniu de specialitate. În acest caz, frecventarea filosofiei devine obligatorie, pentru că în cercul ei reflexiv se produc instrumentele conceptuale și metodologice necesare inițierii de autoexaminări critice și reevaluări atitudinale. 
            Ei bine, despre modul în care filosofia propune astfel de instrumente de autoanaliză, nu doar pentru sine, ci și pentru celelalte domenii ale culturii, vom vorbi cu d-na Dana Țabrea, reprezentantă de vârf a noii generații de filosofi români, care și-a dedicat ani buni studiului presupozițiilor – sisteme de precedențe constitutive cadrelor gândirii – plecând de la opera „filosofului rebel” Robin George Collingwood.
            Datele formative și competențele intelectuale și filosofice ale invitatei noastre sunt tipice pentru ceea ce numim azi „noua generație de filosofi români”. Invitata noastră a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a urmat apoi cursuri masterale și doctorale. Este doctor în filozofie și profesor asociat al prestigioasei universități ieșene, redactor la revista HERMENEIA. Journal of Hermeneutics, Art Theory and Criticism, critic de teatru, jurnalist cultural. A beneficiat de diverse stagii de cercetare la Universitatea din Groningen, Olanda,  Universitatea din Tulsa, Statele Unite ale Americii, University of Hull, Marea Britanie, iar pentru redactarea lucrării dedicate lui Collingwood, pe care o vom lua ca pretext al dezbaterii despre natura presupozițiilor și despre rolul lor în cercetarea diverselor domenii ale culturii, domnia  sa a purtat o amplă corespondență internațională cu profesori din Marea Britanie, SUA și Canada.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu