joi, 12 octombrie 2023

Ediția din 13 octombrie: Realitatea virtuală ca instrument filosofic. Ameliorarea morală în realitatea virtuală

 


Apariția realității virtuale și noile tehnologii din această zonă au produs o revoluție în multe domenii de cercetare actuale. De la medicină, până la aviație și arhitectură, din ce în ce mai multe discipline folosesc realitatea virtuală ca un fel de „laborator digital”, pentru a testa ceea ce, în viața de zi cu zi, este dificil, imposibil sau costisitor de testat. De la simularea spațiilor locuibile pentru a preîntâmpina erori de construcție, până la testarea de noi aparate de zbor și instructajul piloților sau cadrelor medicale, inteligența artificială oferă un instrument ieftin și eficient pentru probleme care, până nu demult, necesitau o sumedenie de resurse.

            Dar oare poate filosofia beneficia de pe urma acestor noi tehnologii? Oare ne poate ajuta realitatea virtuală să testăm diverse teorii filosofice? Ne poate face realitatea virtuală niște oameni mai buni și empatici? Există cercetători care, la aceste întrebări, răspund cu un „da” convins. Realitatea virtuală poate fi folosită de filosofi, cel puțin în cercetările privitoare la ameliorarea morală, pentru a „antrena” anumite virtuți, cum ar fi empatia, sau pentru a încuraja reflecția etică.

            În emisiunea din această săptămână, vă propunem o dezbatere captivantă despre cum pot fi folosite tehnologiile de ultimă oră din domeniul realității virtuale în domeniul filosofiei în genere și, în special, în cel al ameliorării morale, alături de Anda Zahiu, cadru didactic al Facultății de Filosofie din București și cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați acestei dezbateri, ca de obicei, în seara zilei de vineri, începând cu orele 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro

 

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu