joi, 15 aprilie 2021

Paradoxurile timpului. Reflecții asupra ideii de timp la Aristotel

 


Ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie aduce din nou în dezbatere una dintre temele perene ale filosofiei, cu care toți marii gânditori și-au încercat puterile reflexive, anume problema timpului și a felului de a fi al acestei realități care, într-o formă sau alta, își lasă amprenta asupra tuturor lucrurilor.

Ipostaziat încă din mitologia greacă sub formă de zeitate atotputernică care-și devorează copii, timpul a fost mereu o sursă de anxietate și de uimire pentru poeți și teologi, dar și un obiect de reflecție pentru filosofii din toate epocile. Întruchipat ca un copil ce se joacă de către Heraclit, gândit ca mișcare a corpurilor cerești de către Platon sau ca o creație a lui Dumnezeu și ca fenomen al conștiinței umane de către Augustin, timpul rămâne, și în zilele noastre, un mister.

Pentru a înțelege însă de ce timpul este o problemă atât de importantă pentru filosofie, trebuie să ne întoarcem la gândirea lui Aristotel și să ne interogăm, din nou, împreună cu el: Este timpul parte a naturii sau construcție a minții noastre? Ce relații există între timp, spațiu și mișcare? Care este natura clipei prezente în care trăim?

Acestea sunt întrebările de la care pornim și dezbaterea noastră din această săptămână, alături de Claudiu Mesaroș, conferențiar al Facultății de filosofie, științe politice și științele comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara și specialist în istoria filosofiei.           

Vă invităm să vă alăturați și dvs. acestei dezbateri, ca de obicei, în ziua de vineri, pe data de 16 aprilie, începând cu orele 21.10 pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro .

 Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu