joi, 10 septembrie 2020

Ediția din 11 septembrie: Filosofia, între literatură și știință



În cele mai bine de două milenii și jumătate de istorie, filosofia a făcut casă bună atât cu știința, cât și cu literatura. Dacă ea a debutat, în Grecia Antică, sub semnul poeziei și literaturii, filosofia a intrat în secolul XX sub auspiciile științei. De la filosofia în hexametru dactilic a lui Parmenide, până la filosofia ca știință riguroasă a lui Husserl, ipostazele istorice ale filosofiei au pendulat între intuiția creatoare a poeților și rigoarea oamenilor de știință.

Dar care este, cu adevărat, natura filosofiei? Este ea mai apropiată de literatură sau de știință? Este ea un alt mod de creație literară, cum pare a fi cazul dialogurilor platonice sau este ea o știință aparte în peisajul științific actual, așa cum sugerează cercetările unora dintre gânditorii contemporani?

La aceste întrebări vom încerca să răspundem alături de invitata noastră din această săptămână, Oana Camelia Șerban, doctor în filosofie, scriitor, cercetător al Centrului de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice din cadrul Facultății de filosofie a Universității din București și asistent universitar al aceleiași instituții. Cu o activitate publicistică impresionantă, Oana Șerban este autoare a mai multor cărți de specialitate, dar și literare, dintre care o menționăm pe cea mai recentă – anume „Scrisorile singurătății”, un roman epistolar apărut în anul 2019 la editura „Cartea Românească”.

Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați discuției de vineri, 11 septembrie, ca de obicei, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural și online pe www.radioromaniacultural.ro


Realizator: Cornel-Florin Moraru


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu