miercuri, 19 februarie 2020

[Podcast] Ediția din 21 februarie: Un filosof la cumpăna dintre epoci. Mihail Radu Solcan - profil de personalitate





Există oameni care schimbă lumea în care trăim prin zarvă și oameni care o schimbă în tăcere, oameni cărora le place lumina reflectoarelor și oameni care se simt mai bine în intimitatea propriului birou de lucru, oameni care atrag atenția și oameni vor să treacă neobservați. Mihail Radu Solcan, filosof și fost profesor al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, cunoscător al unui număr impresionant de limbi străine și pasionat de programare pe calculator, a fost o personalitate foarte discretă, low profile, cum el însuși se descria în jurnalele sale, care însă a influențat în mod pozitiv parcursul intelectual al unor generații întregi de studenți și nu numai.
Pentru ediția din această săptămână a Izvoarelor de filosofie, vă propunem să facem o incursiune în filosofia și personalitatea lui Mihail Radu Solcan, pentru a vedea cum se vede perioada de tranziție de la cultura scrisă la cea digitală prin ochii unui filosof. Prilejul acestei discuții este apariția de curând, la editura Art, a volumului de jurnal inedit, intitulat Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal 2007-2013 – o carte care aruncă o nouă lumină asupra personalității și preocupărilor filosofice ale lui Mihail Radu Solcan, dar și asupra lumii intelectuale românești din acea perioadă.
Alături de Cornel-Florin Moraru, în studioul Radio România Cultural, îi vom avea ca invitați
pe editorii acestui volum. Este vorba despre cunoscutul filosof Mircea Flonta, profesor emerit al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București și membru corespondent al Academiei Române și Constantin Vică,  lector aceleiași facultăți și cercetător al „Centrului de cercetare în etica aplicată” (CCEA).
Vă așteptăm și pe dvs. să vă alăturați dezbaterii noastre radiofonice, ca de obicei, în ziua de vineri, 21 februarie, începând cu ora 21.10, pe undele Radio România Cultural sau online pe www.radioromaniacultural.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu