miercuri, 6 februarie 2019

[Podcast] Ediția din 8 februarie - Gâlceava filosofilor cu lumea comerțului. Incursiuni filosofice în economie



Pentru ediția din 8 februarie ne pregătim să explorăm cu instrumentele gândirii domeniul economiei și să punem în discuție presupozițiile filosofice și dilemele etice ale acestui domeniu, precum să  limitele morale ale activităților economice.  
Deși economia modernă se percepe pe sine ca știință, ea a fost totodată și unul dintre subiectele asupra cărora au reflectat filosofii din toate timpurile. De la dialogul despre economie al filosofului grec antic Xenofon, discipol al lui Socrate, până la filosofii economiei contemporani, domeniul schimburilor comerciale și al principiilor după care acestea se desfășoară a avut dintotdeauna, pe lângă miza concret-economică, și una filosofică: Cum ar trebui să ne gospodărim viața? Care sunt presupozițiile și prejudecățile pe care teoriile economice le ascund? Spune oare modul în care ne raportăm la economie ceva despre înclinațiile și impulsurile noastre? Poate fi totul vândut și cumpărat sau există limite ale schimburilor comerciale?
La toate aceste întrebări și la multe altele conexe vom încerca să schițăm niște răspunsuri alături de Radu Uszkai, cercetător al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată din cadrul Facultății de Filosofie din București și asistent universitar al Departamentului de Filosofie și Științe Socioumane din cadrul Academiei de Studii Economice din București și specialist în etica economică.
Vă așteptăm să vă alăturați acestei dezbateri radiofonice, ca de obicei, pe undele Radio România Cultural, vineri, pe data de 8 februarie, începând cu orele 21.10.

Realizator: Cornel-Florin Moraru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu